Hoe meet je de exacte PH-waarde van je zwembad

PoolLab 1.0
10 Aug, 2021

Uit de verschillende forumtopics van ons zwembadforum blijkt dat de PH-waarde meer dan essentieel is voor stabiel blauw water. Ik heb mijn zwembad nu tien jaar en de eerste jaren heb ik meer dan eens in mijn haren moeten krabben. 

De teststrips geven dan wel een indicatie, maar zeker was ik eigenlijk nooit. Je dient een PH-waarde tussen 7.2 en 7.6 te hebben, maar hoe wéét je eigenlijk exact hoeveel die bedraagt? Ik kocht ook al eens een simpele digitale meter, maar de ijking was zo complex dat ik het allemaal niet vertrouwde. 

De oplossing: PoolLab

Mijn oog viel onlangs op de PoolLab 2.0. Dit apparaat beweert de exacte PH-waarde te geven en claimt prijs-kwaliteit het enige op de markt de zijn die dit zo juist doet. 

PoolLab1.0
Verkruimel een tablet in het reservoir en meet de exacte PH-waarde

De PoolLab werkt als volgt:

  • Je krijgt een resem tabletjes bij je aankoop op PH, Totale chloor, vrije chloor etc te meten. 
  • Stap 1 is telkens de Zero knop in te duwen. Daarmee maak je het apparaat testklaar
  • Stap 2 is het juiste tablet toe te voegen afhankelijk van wat je wil testen. In dit geval de Phenol red tabletten om de PH-waarde te berekenen. Er zit een handig stick bij om het tablet fijn te duwen.
  • Stap 3 is duwen op de PH-knop. 15 seconden later krijg je je resultaat te zien.   
PH-waarde zwembad
Het resultaat: een PH van 7.39

In bovenstaande foto kan je zien wat het resultaat is. Ein-de-lijk: ik krijge en exacte PH-waarde te zien!

Een exacte PH-waarde

Na jarenlang geschipper tussen blauw en niet-zo-blauw water ben ik er nu in geslaagd om mijn water écht blauw te krijgen als zat ik in een B&B in Zuid-Frankrijk. Mijn tip? Water van PH 7.25, zo heeft de chloor een optimaal effect. Voor mij is dat de sleutel voor kristalblauw water.

Kortom, de PoolLab is gewoon een geweldig product. Je betaalt misschien iets meer, maar je hebt achteraf veel minder producten nodig om je zwembad stabiel te krijgen. 

Naast de PH-waarde kan je dus ook vrije chloor en totale chloor berekenen. Je kan hem verbinden met een App om te berekenen hoevéél PH+ of PH- je dient toe te voegen. Die gebruik ik zelf niet, omdat het niet zo moeilijk is om dit uit het hoofd te doen.